کوفته تبریزی یکی از انواع غذاهای سنتی و بسیار قدیمی ایرانی است که اصالت آن متعلق به شهر تبریز می باشد. این کوفته خوشمزه همانطور که از نامش مشخص است اصالتی تبریزی دارد و در شهرهای مختلف کشور با مواد متنوعی تهیه می شود.
جالب است بدانید در برخی رستوران های قدیمی هنوز این کوفته را به روش اصیل و قدیمی تبریزی درست می کنند، به این صورت که به جای چرخ کردن گوشت، آنرا در هاونگ های بزرگ می ریزند و به صورت دستی می کوبند. اگر دوست دارید این کوفته را با روش قدیمی نوش جان کنیدف حتما باید به رستوران های سنتی شهر تبریز سر بزنید.
مواد لازم برای ۸ نفر
- برنج ۱ لیوان
- لپه ۱ لیوان
- گوشت چرخ کرده ۱ کیلوگرم
- سبزی کوفته ۵ قاشق غذاخوری
- رب گوجه فرنگی ۳ قاشق غذاخوری
- تخم مرغ ۲ عدد
- پیاز ۱ عدد
- زعفران ۱ قاشق غذاخوری
- آرد نخودچی ۲ قاشق غذاخوری
- پیاز داغ ۳ قاشق غذاخوری
- تره و مرزه ۱ قاشق غذاخوری
- تخم مرغ آبپز به تعداد کافی
- زرشک ۱ قاشق غذاخوری
- آلو و گردو به اندازه کافی
- نمک و فلفل سیاه به اندازه کافی
- روغن و زردچوبه به اندازه کافی
مرحله اول
برای تهیه کوفته تبریزی سنتی ابتدا لپه را از چند ساعت قبل در یک کاسه آب می خیسانیم و در صورت امکان هر یک ساعت یک بار آب درون کاسه را تعویض می کنیم، تا نفخ لپه به طور کامل برطرف شود.
مرحله دوم
در این مرحله پس از خیساندن لپه آنرا آبکشی می کنیمف سپس به همراه دو لیوان آب داخل یک قابلمه کوچک می ریزیم و روی حرارت متوسط قرار می دهیم تا لپه ها نیمپز شوند، سپس آنها با آب سرد آبکشی کرده و کنار می گذاریم.
مرحله سوم
در این مرحله قابلمه را مجددا روی حرارت قرار می دهیم و دو لیوان آب و به همراه مقداری نمک اضافه می کنیم. پس از اینکه آب جوش آمد برنج را می شوییم و به قابلمه اضافه می کنیم. زمانی که برنج کمی نرم شد آنرا آبکشی می کنیم و کنار می گذاریم.
مرحله چهارم
برنج و لپه را با هم مخلوط کرده و با گوشتکوب می کوبیم تا کمی خرد شوند ، البته نباید برنج و لپه را به طور کامل له کنیم. اگر تمایل دارید بین کوفته ها تخم مرغ قرار دهید در این مرحله به تعداد کافی تخم مرغ هم آبپز کنید.
مرحله پنجم
برای این منظور تخم مرغ ها را داخل یک کیسه فریزر قرار داده و درب انرا می بندیم سپس داخل آب جوش قرار می دهیم تا آبپز شوند ، پس از اینکه تخم مرغ ها به طور کامل پختند پوست آنها را می گیریم و کنار می گذاریم.
مرحله ششم
برای تهیه سس کوفته ها در یک قابلمه مناسب ۴ لیوان آب می ریزیم و اجازه می دهیم آب به جوش بیاید سپس تره ، مرزه خرد کرده را به همراه رب گوجه فرنگی ، پیاز داغ ، دارچین و مقداری نمک و فلفل سیاه اضافه می کنیم
مرحله هفتم
سپس اجازه می دهیم سس با حرارت ملایم غلیظ شود و به غلظت مناسب برسد. در مرحله بعدی پیاز را با رنده ریز رنده می کنیم و پس از اینکه با فشار دست آبش را به طور کامل گرفتیم به گوشت چرخ کرده اضافه می کنیم.
مرحله هشتم
در این مرحله آرد نخودچی را به همراه مقداری نمک ، فلفل سیاه و زردچوبه به گوشت اضافه می کنیم و خوب مخلوط می کنیم. در ادامهگوشت را به همراه دیگر مواد به مدت ۵ دقیقه با دست ورز می دهیم تا کاملا منسجم و یکدست شود.
مرحله نهم
در ادامه مخلوط برنج و لپه را اضافه می کنیم و مجددا مواد را به مدت ۵ دقیقه دیگر ورز می دهیم تا مواد با هم به خوبی مخلوط شوند.سبزی کوفته را پس از شستشو به صورت ساطوری ریز خرد کرده و به مخلوط گوشت چرخ کرده اضافه می کنیم
مرحله دهم
در ادامه تخم مرغ ها را اضافه می کنیم و مواد را خوب مخلوط می کنیم تا کاملا منسجم و یکدست شوند. در این مرحله باید کوفته ها را درست کنیم برای این منظور به اندازه کف دست از مایه کوفته بر می داریم و کمی ورز می دهیم.
مرحله یازدهم
سپس یک تخم مرغ آبپز به همراه مقداری گردو ، زرشک و آلو وسط آن قرار می دهیم و با دست کوقته را به صورت گرد شکل می دهیم.پس از اینکه تمام کوفته ها را درست کردیم انها را داخل قابلمه سس می چینیم.
مرحله دوازدهم
نکته مهم در این مرحله این است که آب درون قابلمه نباید در حال قل خوردن باشد زیرا باعث باز شدن کوفته ها می شود. پس باید با حرارت بسیار ملایم کوفته ها را بپزیم تا پس از پخت کاملا سالم و منسجم باقی بمانند.
مرحله سیزدهم
توجه داشته باشید تا ۱۵ دقیقه اول به هیچ وجه کوفته ها را دست کاری نکنید زیرا ممکن است باز شوند. پس از گذشت ۳۰ دقیقه می توانید کوفته ها را در قابلمه بچرخانید تا تمام قسمت های کوفته ها به صورت یکنواخت پخته شوند.
مرحله چهاردهم
حدود یک ساعت و نیم زمان نیاز است تا کوفته ها به طور کامل پخته شوند. پس از اینکه کوفته ها اماده شدند انها را در ظرف مورد نظرمان می چینیم و سس باقیمانده را روی کوفته ها می ریزیم. برای تزین کوفته می توانیم از پیاز داغ ، زرشک و گردو استفاده کنیم.