- صفحه اصلی
- بهترین رستوران در کرج
- تاریخچه شیشلیک
تاریخچه شیشلیک
شلیک یکی از خوراک های سنتی و قدیمی منطقه شاندیز محسوب می شود که حداقل نام و نشان آن از اوایل دوره ی پهلوی اول در کافه های کوچک بین راهی مشهد به شاندیز دیده می شود. پخت شیشلیک در شاندیز با مهارت خاصی صورت می گیرد و امروزه جزئی از فرهنگ مردم این منطقه به شمار می آید و بسیار مورد توجه گردشگران استان های دیگر و حتی توریست های خارجی قرار گرفته است. از نظر واژه شناسی، شیشلیک کلمه ای است آذری، به طوری که در آذربایجان به کباب "شیشلیک" هم گفته میشود و مفهوم آن گوشت کشیده شده به شش (سیخ)می باشد.
بهترین شیشلیک
همچنین در داستان های قدیمی و فولکلوریک ها آذربایجانی ها بارها از شیشلیک به معنی کباب سخن به میان آمده است. اما تاریخ پخت شیشلیک از آنجا آغاز می شود که پس از تسطیح اراضی محله های قدیم و ایجاد خیابان تهران به طول 1768و عرض 312متر در دوره مدرنیته شهر مشهد، حدود سال 1311خورشیدی، به عنوان یکی از آبادترین و زیباترین خیابانهای جدیدالاحداث شهر مشهد، شخصی به نام "کریم حاتم زاده هاشمی" که اهل نمین اردبیل بوده به مشهد مهاجرت می نماید و در یک ساختمان دو طبقه که بالای آن میهمانخانه و پایین آن یک رستوران بوده به پخت و ارائه خوراک شیشلیک مشغول، که با این کار معروف به "کریم شیشلیکی" می شود. البته سرو شیشلیک او بدون سیخ بوده و با نان سرو می شد. تا اینکه یک سال به گرگان می رودو پس از بازگشت در حدود سال 1346 شمسی کافه شعله را در کنار کارخانه کوکا کولا مشهد دایر می نماید که مشتریان او بیشتر مهندسان و کارشناسان ارمنی و ایرانی کارخانه بودند.
مهارت پخت شیشلیک
بعدها مهارت پخت شیشلیک توسط شاگردان او که بعضاً شاندیزی بودند به این منطقه ییلاقی منتقل می شود. سرانجام کریم شیشلیکی در سال 1358ه. ش. دار فانی را وداع گفت و در بهشت رضا به خاک سپرده شد. در حال حاضر بازماندگان وی در شهر مشهد مدیریت چند رستوران را به عهده دارند. اما هنری که شاندیزی ها برای سرو شیشلیک به کار بردند، سرو آن با سیخ مخصوص پخت است که بتدریج به صورت یک فرهنگ درآمده و گردشگران نیز از این روش سرو استقبال می کنند.در خصوص این که شیشلیک اولین بار توسط چه شخصی یا اشخاصی در شاندیز طبخ شد مدرک مستدل و متقنی وجود ندارد.. به تدریج قهوه خانه ها و کافه های مسیر شاندیز، شیشلیک را طبخ و با برنج و مخلفات به مشتریان و مسافران ارائه می کردند. در این عرصه اشخاص زیادی به معروفیت «شیشلیک شاندیز» کمک کردند که می توان به پیشکسوتان کربلایی علی میرزا باقر، مرحوم کربلایی باقر باقری، مرحوم کربلایی علی حقیقی، حسن ایزدی و حسین ایزدی، زنده یاد عباس حقیقی، حاج علی صفدری، حاج امیر اکبرپور، حاج عباس محمدپور، حاج عباس اکبری، حاج حسین میری، حاج حبیب فرجی، حاج محمد آهویی و ..... اشاره کرد.
بهترین شیشلیک در کرج
در حال حاضر شیشلیک در رستوران شاندیز کرج واقع در عظیمه که نماینگی شاندیز مشهد در کرج می باشد با بهترین کیفیت به گردشگران عرضه می شود. همچنین در استان های شمالی کشور، استان فارس، تهران و کیش نیز این خوراک سنتی با نام «شیشلیک شاندیز» ارائه می شود و میزان مصرف گوشت برای پخت آن روزانه 15 تن و به طور تقریبی 4000 سیخ می رسد. هم چنین طبخ «شیشلیک شاندیز» در نیویورک امریکا، تورنتو کانادا، روسیه، مونیخ آلمان، ایتالیا، ترکیه، دبی و عمان حاکی از ارزش و جایگاه فراملی این خوراک سنتی دارد.